Bizden Haberler

Anaokulu ve Kreş ve Gündüz Bakım Evleri Farklar


Anaokulu ile Kreş ve Gündüz Çocuk Bakım Evleri arasındaki farkları biliyormusunuz? bu yazımızda sizler için bilgiler paylaşmaya çalıştık. Bu iki kuruluş arasındaki en temel fark, kabul ettikleri yaş grupları itibariyledir. Kreşler ve gündüz bakım evleri, 0 ile 3 yaş arasındaki çocuklara hitap ederken, anaokulları 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara hitap etmektedir.

İkinci önemli fark uyguladıkları programlar bakımındandır. Kreşler ve gündüz bakım evleri, birer eğitim kurumu değil, sosyal birer kuruluştur. Bu kuruluşlarda eğitim ağırlıklı oyun üzerine kuruludur. Ama anaokullarında oyun yerine eğitim ön plandadır. İlköğretim öncesinde milli eğitimin genel amaçları ve ilkeleri doğrultusunda çocukları ilk öğretime hazırlamak esas hedeftir.

Üçüncü fark bağlı oldukları yasal düzenlemeler açısındandır. Kreşler ve gündüz bakım evlerinin nasıl kurulacağı, nasıl çalışacağı, çalışma yöntemleri ve çalışanların nitelikleri, 1996 yılında çıkarılan Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüpleri Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’te tanımlanamıştır. Anaokullarının kuruluş, yönetim, eğitim, görev ve işleyişine yönelik usul ve esaslar ise 2004 yılında çıkarılan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Bu iki kuruluş arasındaki dördüncü fark bağlı oldukları resmi kuruluşlar bakımındadır. Kreşler ve gündüz bakım evleri, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösterirler ve denetimleri bu makam tarafından yapılır. Anaokulları ise çocuklara okul öncesi eğitim veren, bağımsız kuruluşlardır ve ilkokul bünyesinde değillerdir. Yine de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösterirler ve denetimleri bu makam tarafından yapılır. Anaokullarının sadece altıncı yaşa hizmet veren ve anasınıfı olarak isimlendirilen bölümleri ilkokul bünyesinde kabul edilmektedir. Son yapılan düzenlemelerde bu yaş beş olmuştur.

Ama gerek kreşler ve gündüz bakım evlerinin ve gerekse anaokullarının ortak bir özelliği bulunmaktadır. O da çocukları, sosyal ve duygusal açıdan ilkokula hazırlamaktır. Çocukların, ilköğretim öncesinde, fiziksel çevre koşulları açısından daha uygun, onların dünyasına göre tasarlanmış ve renklendirilmiş ve daha önemlisi büyük çocuklarla birlikte olmadıkları bir ortamda uyum göstermeleri, özellikle evden ilk defa ayrılacak olan çekingen yapıdaki çocuklar için oldukça caziptir.

.